Retsept: peedi-kitsejuustupirukas

Tegin üle mitme aasta singi-juustu quiche’i. Kuna ma ei jäänud põhjaga päris rahule, otsustasin üsna pea uut quichilikku pirukat katsetada. Seekord jäin tulemusega rohkem rahule, kuigi põhjaks kasutasin täistera nisujahu, mida ma tegelikult selliste pirukate puhul ei soovitaks. Usun, et tavalise nisujahuga jääks pehmem ja muredam!

Algne retsept on pärit siit, mida ma õigepisut kohandasin.

Täidise tegemiseks läheb vaja:

  • 300g aurutatud peeti
  • 5-6 seent
  • 2 sibulat
  • 130g kitsejuustu
  • 100g hapukoort
  • 2 suuremat muna
  • paar tl kuivatatud tüümiani
  • 1/2 tl musta pipart
  • 2-3 spl balsamiäädikat
  • 1-2 spl mannat
  • 2-3 spl riivjuustu

Põhja jaoks läheb vaja:

  • 100g külma võid
  • 200g täistera nisujahu (soovitan asendada tavalise nisujahuga)
  • 50g täistera riisijahu (võib asendada millegi muu või tega ainult nisujahuga)
  • 3/4 tl soola
  • 1-2 tl tüümiani
  • 4-5 spl külma vett

Kuidas teha:

  • lõigu või viilud jahusegu, soola ja tüümiani hulka ning sega (köögikombainis) läbi
  • kõige lõpus lisa vesi, vormi tainaks ja tee sellest lapik pallike, mis tuleb toidukilesse mässida ning ca 1 tunniks külma panna
  • senikaua haki sibul ja seened ning pruunista need pannil (maitsesta vähese tüümianiga)
  • klopi munad ja sega need hapukoore ja kitsejuustu hulka
  • lisa segu hulka praetud seened ja sibul
  • viiluta peet
  • võta taigen külmast, võimalusel rulli laiali, aga võid panna ka otse võitatud koogipõhjale (kasutasin tavalist lahtikäivat ümmargust koogivormi) ja sõrmedega suruda laiali nii, et ka ääred oleks poolenisti kaetud
  • eelküpseta põhja 180*C ca 7-8 minutit
  • puista põhjale 1-2 spl mannat (see pidi aitama peedist tulenevat vedelikku endasse imeda ja ei muuda põhja nätskeks – toimis!), nüüd kalla peale täidis, raputa peale natuke riivjuustu ning pista ca 30-40 minutiks ahju
  • kui pirukas on valmis, puista peale natuke tüümiani ning kalla 1-2 spl balsamiäädikat (ürita võimalikult laiali ja võrdselt see jaotada)
  • lase pirukal enne serveerimist täielikult jahtuda

Mulle meeldis serveerimisel pirukale veel natuke balsamiäädikat peale panna ning Ruubinile lisasin väikse hapukoore mütsikese.

Nii mõnusalt lihtne toit, mida on väga mugav ka järgmisel päeval veel nautida!

20180910_142940

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: